Srednja škola Biograd na Moru dana 14.10.2025. je uspješno provela manifestaciju Dani kruha. Učenici i profesori mentori rano ujutro započeli su s pripremama. Profesor Marin Banović potvrdio je da je manifestacija protekla u najboljem redu, unatoč tome što su pripreme, pod budnim okom profesora, počele već oko 6:30 sati.
Fokus kulinarskog dijela Dana kruha bio je na tradicijskim jelima, pa su tako pripremljene fritule, palačinke i pecipaje. Profesori Marin Banović, Kristijan Pezelj aktivno su doprinijeli manifestaciji radeći na pripremi kolača i tradicijskih jela. Poseban naglasak stavljen je na korištenje rijetkih, starih posuda, među kojima se ističe “teća iz Oluje” koja je, kako je rekao profesor Banović, “vraćena u život” za ovu prigodu.
U manifestaciji su sudjelovali svi razredi ugostiteljskog smjera – 1., 2. i 3.c/d. Iako su svi bili jednako važni, uloge su bile podijeljene: prvašići su pomagali u serviranju i čišćenju, dok su učenici drugih i trećih razreda bili uključeni u cjelokupnu pripremu od samog početka.
Za dio s pićima, pobrinuli su se učenici 2. c/d razreda konobarskog smjera, pod vodstvom profesorice Sofije Mihaljević Rakić. Pripremljena su dva bezalkoholna koktela, ističući važnost ponude pića za osobe kojima vjera ili osobni odabir ne dopuštaju konzumaciju alkohola.
Predstavljeni kokteli bili su:
  “Cinderella” – klasična mješavina soka od naranče i ananasa.
  “Daniel” – koktel za koji se tvrdi da je prvi bezalkoholni koktel na svijetu, spravljen od naranče, sirupa šumskog voća i limete.
Profesor Banović izrazio je zadovoljstvo cjelokupnom manifestacijom i zalaganjem učenika i kolega. Proizvodi od tijesta kao i kokteli bili su ponuđeni učenicima i profesorima u holu škole tijekom velikog odmora.
U Danima Kruha aktivno su sudjelovali i ostali djelatnici Srednje škole Biograd na Moru tako što su donijeli vlastite domaće proizvode pripremljene kod kuće.
Tekst priredile učenice 4.a razreda, sudionice literarno- novinarske grupe:
Laura Bezhi, Anđela Tokić, Klara Došen, Lara Čirjak i Gabriela Butigan.
Skip to content