Kamelija kup je natjecanje organizirano pod pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza. Ove godine 14. po redu Kamelija kup organiziran je u Poreču.  Natjecanje se odvijalo u dvorani Žatika. 

Natjecatelji su se mogli natjecati u dvije discipline : 1. kuharstvo i 2. slastičarstvo.

Naše učenice Vita Ćustić i Lana Jačan su se okušale u disciplini Kuharstvo i osvojile srebrnu medalju. 

Natjecanje se odvijalo 12.11.2024. u dvije grupe po 6 ekipa. Prva grupa natjecala se od 8 h do 13 h , a druga grupa od 13 i 30 h do 17.30 h. Naše učenice su se natjecale u drugoj grupi . 

Natjecanje se odvijalo po sljedećim pravilima: 

  • Natječu se dvočlane ekipe završnih razreda zanimanja kuhar 
  • Svaka ekipa ima 4 h da napravi zadana jela (hladno predjelo, glavno jelo i desert) 
  • Natjecatelji imaju 45 min za pred pripremu namirnica ( pranje, guljenje i čišćenje namirnica) 
  • Nakon pred pripreme imaju 75 min da serviraju hladno predjelo 
  • Nakon hladnog predjela imaju 75m da serviraju glavno jelo s prilogom 
  • I nakon glavnog jela imaju 30 min da serviraju desert 
  • Svaki slijed jela mora se servirati na 4 tanjura  

Zadana tema kuharskog natjecanja  je: 

  • Hladno predjelo: brancin 
  • Glavno jelo s prilogom: pileće bijelo meso s kosti 
  • Desert : suha smkva / naranča / krem sir 

Za hladno predjelo odlučili smo se napraviti tartar od brancina. Učenice su imale 75 minuta da slože 4 jednaka  tanjura. Morale su očistiti brancin, filetirati ga, usitniti na sitne kockice, začiniti, odnosno marinirati i na kraju lijepo dekorirati na tanjur. Za hladno predjelo smo pobrali odlične kritike i napravili daleko najljepši tanjur od svih natjecatelja. 

Za toplo jelo smo pravili punjena pileća prsa zamotana u pancetu. Prilog je bio rižoto  od parmezana i gratinirani krumpir. Za ovo jelo  smo morali koristiti razne tehnološke procese; blanširanje, poširanje, pečenje, gratiniranje i poeliranje. Upravo to se tražilo u opisu radnog zadatka. 

Za desert smo pravili desert od suhih smokava, naranče i krem sira. 

Nakon 4 h napornog rada došlo je vrijeme da tročlani žiri podijeli nagrade i priznanja. Naša  jela osvojila su srebrnu medalju koju smo podijelili sa još dvije škole. Sav trud i napor koji se prođe za vrijeme natjecanja  se isplati kad natjecatelji prime medalje i priznanja.  

Autor teksta: Kristijan Pezelj 

Čestitke našim učenicama i mentoru profesoru Pezelju na postignutom rezultatu!    

Skip to content