Kamelija kup je natjecanje organizirano pod pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza. Ove godine 14. po redu Kamelija kup organiziran je u Poreču. Natjecanje se odvijalo u dvorani Žatika.
Natjecatelji su se mogli natjecati u dvije discipline : 1. kuharstvo i 2. slastičarstvo.
Naše učenice Vita Ćustić i Lana Jačan su se okušale u disciplini Kuharstvo i osvojile srebrnu medalju.
Natjecanje se odvijalo 12.11.2024. u dvije grupe po 6 ekipa. Prva grupa natjecala se od 8 h do 13 h , a druga grupa od 13 i 30 h do 17.30 h. Naše učenice su se natjecale u drugoj grupi .
Natjecanje se odvijalo po sljedećim pravilima:
- Natječu se dvočlane ekipe završnih razreda zanimanja kuhar
- Svaka ekipa ima 4 h da napravi zadana jela (hladno predjelo, glavno jelo i desert)
- Natjecatelji imaju 45 min za pred pripremu namirnica ( pranje, guljenje i čišćenje namirnica)
- Nakon pred pripreme imaju 75 min da serviraju hladno predjelo
- Nakon hladnog predjela imaju 75m da serviraju glavno jelo s prilogom
- I nakon glavnog jela imaju 30 min da serviraju desert
- Svaki slijed jela mora se servirati na 4 tanjura
Zadana tema kuharskog natjecanja je:
- Hladno predjelo: brancin
- Glavno jelo s prilogom: pileće bijelo meso s kosti
- Desert : suha smkva / naranča / krem sir
Za hladno predjelo odlučili smo se napraviti tartar od brancina. Učenice su imale 75 minuta da slože 4 jednaka tanjura. Morale su očistiti brancin, filetirati ga, usitniti na sitne kockice, začiniti, odnosno marinirati i na kraju lijepo dekorirati na tanjur. Za hladno predjelo smo pobrali odlične kritike i napravili daleko najljepši tanjur od svih natjecatelja.
Za toplo jelo smo pravili punjena pileća prsa zamotana u pancetu. Prilog je bio rižoto od parmezana i gratinirani krumpir. Za ovo jelo smo morali koristiti razne tehnološke procese; blanširanje, poširanje, pečenje, gratiniranje i poeliranje. Upravo to se tražilo u opisu radnog zadatka.
Za desert smo pravili desert od suhih smokava, naranče i krem sira.
Nakon 4 h napornog rada došlo je vrijeme da tročlani žiri podijeli nagrade i priznanja. Naša jela osvojila su srebrnu medalju koju smo podijelili sa još dvije škole. Sav trud i napor koji se prođe za vrijeme natjecanja se isplati kad natjecatelji prime medalje i priznanja.
Autor teksta: Kristijan Pezelj
Čestitke našim učenicama i mentoru profesoru Pezelju na postignutom rezultatu!